Ympäristö ja arvot

Vastuullisuus ympäristöstä on tärkeä osa arvojamme. Alla olevassa listauksessa selviää mm. pääperiaatteet toiminnastamme, tiedot käyttämistämme materiaaleista sekä tulevaisuuden tavoitteet, kuinka kehitymme paremmiksi.

Materiaalit

SILKKIKANGAS

Kuten kaikkien kuitujen viljely, vaikuttaa silkinkin viljely ympäristöön: verrattuna saatavaan silkin määrään silkin tuotanto vaatii isoja alueita ja pitkä kuljetusmatka Aasiasta aiheuttaa päästöjä. Kuitenkin pääsääntöisesti silkin viljelyyn tarvittava lannoitteiden ja torjunta-aineiden sekä kuidun prosessoinnissa käytettävä kemikaalien määrä on pienempi verrattuna puuvillaan. Silkki myös on luonnontuotteena täysin maatuva kuitu. Käyttämämme silkki tulee saksalaisten tukkurien kautta joko Kiinasta tai Intiasta (luomusilkki).

Maaliskuussa 2022 astuimme ison harppauksen eteenpäin toimme mukaan valikoimiimme ensimmäiset täysin luomulaatuisesta rauhansilkistä valmistetut tuotteet. Rauhansilkissä silkkiäisperhonen on päässyt kuoriutumaan pois kotelokopastaan. Luomutuotannossa silkkiäispuut kasvatetaan monimuotoisessa ja kestävässä ympäristössä yhdessä hedelmäpuiden kanssa ilman torjunta-aineita. Puut sekä silkkiäistoukat suojataan mm. verkoin tuhohyönteisiltä ja linnuillta. Saksalainen yhteistyökumppanimme ostaa silkin suoraan tuottajilta eikä silkin tuotannossa käytetä lapsityövoimaa. Jokaisen silkkituotteen kohdalla on sekä nettikaupassa että mallistotuotteissa kerrottu selkeästi, onko silkki luomua vai ei.

Tavoitteena on siirtyä kokonaan luomusilkin käyttöön. Siihen saakka sitoudumme lahjoittamaan ympäristönsuojeluun 0,05€ jokaisesta myydystä silkkituotteesta. Eri vuosina kertyneet varat on lahjoitettu seuraavasti:

METALLIOSAT

Hopeiset korunosat valmistetaan työhuoneellamme Vallilassa. Teräs- ja muut metalliosat tulevat pääasiassa Kiinasta ja ne ostetaan suomalaisilta tukkureilta.

PUUOSAT

Tuotteiden puuosat ovat suomalaista puuta ja ne ovat Suomessa alihankkijoidemme valmistamia. Poikkeuksena ovat osa palapelikoruista, joiden puuosat ovat kierrätettyjä vanhoista palapeleistä.

PAHVIOSAT

Koruissa käytetyt pahviosat ovat suomalaista uusiopahvia tai kierrätettyjä (mm. roikkuvat palapelikorvakorut).

PAKKAUKSET

Kaikki tuotepakkaukset ovat pahvia. Postituksessa uudelleenkäytetään pääasiassa omaan tai työhuonetalon muihin yrityksiin saapuneiden lähetysten pahvilaatikoita. Mikäli saamasi tuotteen mukana on kuplamuovia tai muita muovikääreitä, ne ovat kierrätettyjä ja tulleet meille jonkin muun tuotteen mukana. Messuilla tai myyjäisissä saatat saada tuotteesi pakattuna sellofaanipussiin, joka on myös tullut meille muiden tuotteiden pakkauksissa.

Työmenetelmät

SUUNNITTELU

Kaikki tuotteet suunnitellaan Suomessa ja suunnittelun perustava lähtökohta on tehdä laadukkaista materiaaleista ajattomia tuotteita, joita voi korjata ja käyttää pitkään.

Musta-harmaa silkkirannekkeiden liukuvärjäys

VÄRJÄYS

Silkkituotteet värjäämme omalla työhuoneella käyttäen reaktiivivärejä, paitsi luonnonvalkoisen värin värjäämme teellä. Silkillä on erittäin hyvä kyky ottaa vastaan väriäineita. Verrattuna esimerkiksi puuvillan värjäykseen saadaan samalla kemikaali- ja värimäärällä huomattavasti voimakkaampia sävyjä. Värjäyksestä syntyviä ympäristöhaittoja pyrimme vähentämään huolellisella värjäyskemikaalien ja värien mittauksella sekä värjäämällä kerrallaan täysiä kattilallisia tai koneellisia.

Seuraava tavoite on siirtyä kemiallisista väreistä luonnonväreihin.

Zero waste pattern cutting -menetelmässä vaate kaavoitetaan niin, että kankaasta ei jää yhtään hukkapaloja. jää yhtää

KAAVOITUS JA OMPELU

Kaikki vaatteemme ja asusteemme kaavoitetaan zero waste pattern cutting -menetelmällä, joka tarkoittaa sitä, että koko kangaspakka käytetään hyödyksi eikä siitä jää yhtään ylijäämäpalaa. Ompelutyö tehdään Suomessa. Kuvasta näkyy, kuinka kangaspakan leveydestä saadaan tasan 3,5 paria silkkirannekkeita.

MUUT TYÖMENETELMÄT

Muut työmenetelmät, kuten korujen kokoaminen, tapahtuu työtiloissamme Helsingin Vallilassa. Käytössä on pientyökaluja, kuten kuviosaha, pihtejä, ym. Tuotteiden maalauksessa käytetään pääasiassa akryylivärejä ja viimeistelyssä pienessä määrin liuotinohenteisia lakkoja. Mahdolliset maalin- ja lakanloput toimitetaan asianmukaisesti ongelmajätekeräykseen.

Muu toiminta

TOIMISTO JA TOIMITILAT

Kirjanpitomme on sähköinen, yritämme välttää turhaa tulostamista ja käytämme huolellisesti hyväksemme kerran tulostettujen paperien toiset puolet omiin muistiinpanoihin, luonnoksiin jne. Huolehdimme siitä, ettei sähkölaitteita pidetä turhaan päällä. Valitettavasti emme voi suoraan vaikuttaa käyttämäämme sähköön, sillä sähkösopimukset tekee vuokranantajamme. Lämmitysjärjestelmänä on kaukolämpö. Jaamme työtilamme toisen tekstiilialan yrittäjän kanssa ja käytössämme on yhteisiä laitteita.

Tavarakuljetukset Helsingin alueella tapahtuvat pyörällä.

LIIKKUMINEN

Päivittäiseen liikkumiseen ja vaikkapa tavaroiden toimittamiseen Postiin Helsingin sisällä käytämme julkista liikennettä, polkupyörää tai omia jalkoja. Harvat raskaiden tavaroiden kuljetukset muutamia kertoja vuodessa hoituvat yksityisautolla tai taksilla.

JÄTTEET

Lajittelemme toiminnassamme syntyvät jätteet paperiin, pahviin, muoviin ja lasiin ja toimitamme HSY:n keräyspisteisiin. Tavoitteenamme on kierrättää mahdollisimman hyvin toiminnastamme syntyvä jäte (ks. esim. pakkaukset).

Korjaus ja takuu

Mikäli ostamasi tuote rikkoutuu, olethan meihin yhteydessä. Jos kyseessä on selkeä valmistusvirhe, korjaamme sen tai mikäli korjaus ei onnistu, toimitamme sinulle uuden tuotteen. Korjaamme myös mielellämme vanhoja ja käytettyjä tuotteitamme, joiden rikkoontuminen johtuu kovasta käytöstä. Tällaisesta korjauksesta perimme pienen maksun. Annamme myös mielellämme käyttö- ja hoito-ohjeita, jotka pidentävät tuotteidemme ikää.

Tuotteen elinkaaren loppuessa

Paraskaan tuote ei ole ikuinen, vaan jossain vaiheessa eteen tulee tuotteen hävittäminen tai uusiokäyttö. Tästä listauksesta näet, kuinka hävität oikein vanhat tuotteesi tai annat niille uuden elämän.

  • Pahvipakkaukset: Kartonkikeräys
  • Rintakorujen, nappikorvisten ja avaimenperien ym. metallisosat: Irrota pois tuotteesta ja laita metallinkeräykseeen tai käytä uudelleen jossain toisessa tuotteessa.
  • Riippuvien korvakorujen koukut ja renkaat 925 hopeaa: Käytä uudelleen muissa koruissa, myy tai lahjoita paikalliselle hopea-/kultasepälle uudelleenkäyttöön tai sulatettavaksi uusiin koruihin.
  • Korujen pahvi- ja puuosat: Sekajäte. Pinnoituksessa käytetyn maalin tai lakan takia niitä ei voi hävittää pienpoltossa tai laittaa pahvinkeräykseen.
  • Silkki: Sekajäte tai tekstiilijäte, mikäli paikkakunnallasi kerätään sellaista. Silkkituotteet voit myös leikata paloiksi ja käyttää tilkkuja ”kestovanulappuina” esimerkiksi kasvonpuhdistuksessa. Nämä kestovanulaput voit pestä pesukoneessa pesupussissa. Vanhasta rispaantuneesta silkkihihasta saat erittäin hyvän neulatyynyn, kun väännät sen palloksi rullalle.

Tavoitteet tulevaisuudessa

Haluamme olla entistä tarkemmin selvillä käyttämiemme materiaalien ja raaka-aineiden tuotannosta ja valmistuksesta sekä tehdä entistä vastuullisempia valintoja materiaalihankinnoissa. Tavoitteena on lisätä kierrätys- ja hukkamateriaalien käyttöä tuotteissamme. Olemme siirtyneet vuonna 2022 jo osittain luomulaatuisen rauhansilkin käyttöön ja tavoite on, että tulevaisuudessa kaikki valmistamamme silkkituottet ovat luomua ja luonnonväreillä värjättyjä. Koemme myös tärkeäksi tehtäväksemme olla mielipidevaikuttajana sekä asiakkaiden että toisten käsityöyrittäjien suuntaan kertomalla vastuullista kuluttamisesta ja vastuullisten tuotteiden valmistamisesta.